* * * * * (5 sterren) recensie in AD over Midden in Winternacht!

* * * * * (5 sterren) recensie in AD over Midden in Winternacht!

 

,,Ik heb de pleuris aan kerst'', klinkt het in onvervalst Rotterdams.

Wat Midden in de Winternacht wél is, bewijst hij in een kleinkunstprogramma dat tot het beste van dit jaar behoort. En waarin Groenendijk zijn grote veelzijdigheid toont aan de hand van zijn favoriete liedjes, aaneengesmeed door conferences en observaties van hoog hilarisch niveau.

Om met het forse muzikale deel te beginnen: Groenendijk weet de sceptici van 'liedjesprogramma's' stil te krijgen met intense vertolkingen van werk van onder anderen Toon Hermans en Robert Long, van wie de laatste in Groenendijks jeugd een vormende rol speelde. Zijn goede vriendin en collega, cabaretière Mylene d'Anjou, zorgt met liedjes van Conny Stuart en Ramses Shaffy voor een afgewogen afwisseling.

De strakke zevenmansband en het virtuoze accordeonduo Zusjes van Wanrooy zijn daarbij een trouvaille. Zij schakelen moeiteloos over van een medley van volks repertoire (Ik krijg een heel apart gevoel van binnen, Vuile huichelaar) naar een breekbaar chanson als Brigitte Kaandorps Kom dan bij mij. Het is indrukwekkend te zien hoe Groenendijk zijn publiek in een handomdraai van schaterlach naar stil krijgt.

Als zanger is Richard Groenendijk weergaloos - als komiek was hij dat al. Met name Jopie Parlevliet, zijn van Maaswater doordrenkte volksvrouw, speelt in Midden in de Winternacht een heerlijke rol met haar inmiddels opgezette schoothondje Tebbie. Parlevliets val van het podium - letterlijk - is zonder twijfel het geestigste moment van 2016!

Het multitalent dat Richard Groenendijk is, schept een sfeer waarin hij twee ogenschijnlijke contrasten - dolkomisch cabaret en verstilde chansons - moeiteloos combineert. Midden in de Winternacht schreeuwt om een reprise.

Richard Groenendijk
Gezien: Oude Luxor Rotterdam

 

< Terug